PREDNOSTI RAL UGRADNJE

  • velika ušteda energije
  • ugodnija i zdravija klima stanovanja
  • spriječavanje pojave gljivica, plijesni i truleža
  • produljeni vijek trajanja ugrađenih materijala
  • spriječavanje pucanja spoja fasade i elementa
  • spriječavanje prodora zraka, koji s vremenom uništava pur pjenu
  • spriječavanje štetnog djelovanja vanjskih utjecaja na zid

PREUZIMANJA

Sistem zracenja_AIRComfort_HR

TEMPERATURA TOČKE OROŠAVANJA

Točka orošavanja je ona temperatura pri kojoj zrak (ili plin) dostiže 100% relativnu vlažnost. Ako se pri nepromjenjenom sadržaju vodene pare u zraku njegova temperatura snizi, vlaga će se kondenzirati. Kondenzat će se najprije pojaviti na najhladnijim površinama, a to su obično staklene površine. Temperatura točke orošavanja može se dostići na različitim mjestima.

Temperatura točke orošavanja u MSP-u izolacijskog stakla

Pri pravilno izrađenom izolacijskom staklu točka orošavanja u međuprostoru u vrijeme izrade mora biti pri temperauri nižoj od -60°C. To se može dostići pomoću odgovarajućeg aktivnog sredstva za sušenje i odličnog brtvljenja po rubovima. Temperatura TR, koja se oderđuje prema EN 1279, jedan je od najvažnijih kvalitativnih kriterija izolacijskog stakla jer osigurava dugi životni vijek.

Temperatura TR na unutarnjoj (sobnoj) površini izolacijskog stakla

Kondenzacija vodene pare na unutarnjim površinama izolacijskih stakala može se pojaviti u sljedećim slučajevima:

  • Topao zrak, koji na sebe može vezati više vodene pare nego hladni zrak, u kontaktu s hladnom površinom naglo se hladi. Pritom se dio vodene pare na površini stakla kondenzira.
  • Relativno hladan zrak dodatno se ovlažuje. Takve kondenzacije vrlo često se primjećuju u kuhinjama, vlažnim prostorima i spavaćim sobama. U tim prostorima na hladnim staklenim površinama već u relativno kratkom vremenu može doći do kondenzacije vodene pare.

Mogućnost kondenziranja vodene pare na staklenim površinama može se snažno smanjiti upotrebom toplog stakla. Poznato je da se takvom staklu zbog niskog koeficijenta toplinskog prolaza jako podiže tepmeratura na površini koja je okrenuta prema prostoru. To se dobro vidi i na dijagramu na prethodnoj strani. Visoki sadržaj vlage u prostorima može se jednostavno i učinkovito spriječiti samo pravilnim prozračivanjem.