UGRADNJA PROZORA

Ugradnja stolarije je jedan od najbitnijih elemenata kada je u pitanju kvaliteta izvedenih radova. Neki kupci stolarije oslanjaju se na kvalitetu profila, i misle ako imaju ugrađen najbolji profil da su dobili dobar proizvod. Kvalitetna montaža i kod lošijeg profila može dati bolji proizvod, nego s najboljim profilom, ako se montaža ne izvede po pravilima struke bio on od PVC-a, aluminija ili drveta.

Kako ugraditi prozor?

Najprije postavimo prozor u otvor, zatim ga učvrstimo sa kajlama, provjerimo ravnost sa libelom, te ga učvrstimo vijcima ili limovima za ugradnju.

Građevinski otvor u koji se ugrađuje prozor treba biti veći za 1,5 – 2cm od veličine prozora po širini i visini. Ovi zračni razmaci su bitni kako bi ih mogli ispuniti poliuretanskom pjenom za montažu.

Međuprostor između građevinskog otvora i prozora, mora omogućiti prozoru da se nesmetano širi i skuplja uslijed utjecaja temperature, tj. temperaturnih dilatacija, jer bi u protivnom moglo doći do poteškoća pri otvaranju i zatvaranju.

Gore opisan način ugradnje je klasični način ugradanje koji je ujedno i najprimjenjivaniji.

Kako se sve više pažnje posvećuje ušedi energije i energetskoj učinkovitosti tako je i ugradnja stolarije pratila trend te je na tržištu prisutan način ugradnje prozora poznat pod nazivom RAL ugradnja, koji je u zemljama zapadne Europe prisutan te zakonom propisan već 10-tak godina.

Kod navedene, kvalitetnije izvedbe ugradnje prozora, odnosno RAL ugradnje, ugrađuje se hidroizolacijska traka za vodonepropusnost, paronepropusnost i toplinsku izolaciju.

O RAL ugradnji više možete saznati na našoj stranici pod zasebnim načinom ugradnje – RAL ugradnja.