OPIS SISTEMA

Grilje

  • želite staviti poseban naglasak na vašu kuću
  • želite se zakloniti od radoznalih pogleda
  • želite i u ljeti uživati u ugodnoj temperaturi vaših prostorija

Grilje se proizovde sa fiksnim ili pomičnim lamelama. Krilo grilje može biti montirano direktno na okvir prozora ili može biti na svom štoku. Uz mnoštvo različitih izvedbi i veliki izbor različitih boja grilje ili škure su odličan izbor za zaštitu od sunca.

Grilje se proizvode iz aluminija. Postoji veliki izbor različitih oblika i izvedbi, a dvije glavne kategorije su sa fiksnim i sa pomičnim lamelama. Kod fiksnih su lamele postavljene tako da su stalno u poluzatvorenom položaju i oko 60° nagnute tako da omogućuju lagano stalno strujanje zraka kroz njih, no nemaju mogućnost potpunog zamračenja prostorije. Pomične lamele se mogu zakretati ručno, a postoji nekoliko različitih mehanizama za zakretanje lamela, rotirajući mehanizam, poluga za povlačenje gore/dolje ili zaokretna ručkica koja ima 4 položaja.

Kod monzaže grilja moguće su vrlo različite izvedbe. Mogu se montirati direktno na prozor, na svoj štok (okvir) koji može biti postavljen potpuno do okvira prozora ili ravno sa vanjskim rubom fasade. Postoje i “Z” izvedba okvira grilje koja naliježe sa vanjske strane otvora na fasadu, najčešća izvedba na moru. Također mogu biti i klizne sa vanjske strane fasade ili preklopne (harmo) i preklapati se van na fasadu ili unutar otvora (špalete) prozora.

Jedan od sistema zakretanja pomičnih lamela kod grilje je i zaokretna ručkica koja ima četiri položaja tako da lamele mogu biti zakrenute vrlo malo i propuštaju zrak, a ne svjetlost. No najčešće je mehanizam za zakretanje lamela kod grilje vezan uz profil krila grilje.