OPIS SISTEMA

Žaluzine se montiraju sa vanjske strane stolarije, a mogu biti i naknadno montirane na prozor. Kako su vodilice žaluzina i sama maska ispod koje se slažu lamele žaluzina aluminijske, moguće ih je plastificirati u bilo kojoj boji po RAL karti. Postoji pet različitih širina lamela za žaluzine i to 50mm, 65mm, 75mm, 80mm i 90mm.

Upravljanje vanjskih žaluzina je moguće kurblom, elektromotorom sa daljinskim upravljanjem ili prekidačem te špagom. Kod vanjskih žaluzina s elektromotorom poželjno je ugraditi senzor koji će elektromotoru dati signal u slučaju snažnog vjetra kako bi se lamele automatski spremile u kutiju i na taj način zaštitile. Također se kod istih može ugraditi senzor za sunce koji će motoru, kod sunčanog vremena dati signal za spuštanje lamela, odonosno, kod zalaska sunca ili oblačnog vremena za dizanje lamela.

 

Kod novih lamela za žaluzine svaka lamela ima na sebi ugrađenu gumu koja spriječava lupkanje kod vibracija od vijetra i bolje zaklanja sunce. Žaluzine mogu biti montirane na PVC stolariju, alu stolariju, drvenu ili željeznu stolariju. Lamela žaluzina se mogu zakretati, podizati i spuštati po želji i potrebi. Žaluzine su izuzetno dobro rješenje kada nemate dovoljnu visinu za prozor sa roletom zato što ukupna visina maske žaluzina ne prelazi visinu štoka i krila. Ugradnjom žaluzina ne gubi se nište na veličini staklenih površina, a dobiva se zaštita od sunca i pogleda.

Krater Žaluzine

Trendovi se i na području sjenila mijenjaju. Svakako je nužno da je razvoj i na području sjenila napredovao, budući da su sada na raspolaganju brojna nova tehnička rješenja.

Varijante ugradnje kutija žaluzina i vrste komarnika

Vanjske žaluzine

Vanjska žaluzine pogodna su za ugradnju u komercijalne i stambene zgrade,posebno velike površine